Salam,
Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati.

I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:

Mesir

Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid.

Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza. Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran...

"Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" - Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza. Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine...

Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir...tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah...charge naik bas 500 meter is RM70!!!

Memang sekutu kuat Amerika and Israel.

(Eee...tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)



Gaza (Palestine)

Terbahagi kepada 2 - Hamas dan Fatah...Belah Fatah ada kasino!

Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza!

Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni).

Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.

Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu..

Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim....)

Beautiful country, iklim Mediterranean ..boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..


Hamas

Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"...like they know they can die anytime.

Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu!

Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel...punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.

Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!!

Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups.

Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.

Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT.

Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..



Israel

Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh.

Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal.

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan.

Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn...



Rakyat Palestine

Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan.

Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!

Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke...terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de.

Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit!

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit....Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there...Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang...Nauzubillah.

Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza (agaknya sebab dia ni pun bujang lagi..hehe)...So, inilah yg diceritakan oleh beliau.

Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel.

So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada..

Wasalam.

18 Comments:

  1. Emphbone said...
    salam. thanks bro share info ni..
    uniroq said...
    SALAM...SAYA SOKONG BLOG MCM NIE...
    mOOn said...
    Sedihnye, die org mkn rumput yg rebus je! Kita kat sini punya la betimbun-timbun makanan, tak tau nak pilih yang mn, klo mkn selalu je mambazir.. Ya Allah, sianye kat die org. Marilah kita bersyukur dengan apa yang ada! Jangan membazir lagi, jangan memilih lagi!
    PinkUngu82 said...
    Dah lama cari info pasal ni
    Thanx 4 sharing.
    jejaka said...
    kat malaysia plak dok sibuk beratur di kedai2 makan dan barangan yg bersekutu dengan isarel.. bengong betui laaaa...
    PeJuAnG CyBorG IsLaM said...
    Ada yang tak sedart diri,lepak kat bar minum todi,arak,caslberg,tiger & mcm2 lagi..

    Cuba bayang kan kalau keadaan nie berlaku kat malaysia...

    SUBHANALLAH....
    hannansofia said...
    Assalamualaikum..
    Artikel yang baik,tapi tidak tepat dan hanya berdasarkan cakap2 mulut,dengar2 dan tidak berdasarkan fakta sebenar..mengenai pengharaman di dalam khutbah,faham semuakah khutbah dalam bahasa Arab?betulkah Haram menyentuh mengenai Gaza?ehmm untuk pengetahuan saudara,ramai saudara2 islam kita dari bumi para anbiya' ini yang syahid di Palastin..bandingkan dengan rakyat malaysia,,ade ke?boikot di Mesir hingga melingkupkan Mc Donald,coke dan banyak lagi..setiap rakyat kenal apakah barang Boikot dan sebaliknya,,saudara,bumi mesir di gelar ardhu kinanah,,kerana di perut buminya terdapat jasad para rasul,nabi,auliya',sahabat2 rasulullah s.a.w,ulama2 dan para2 solihin..siapakah yang menjadi sekutu Amarika?seluruh rakyat Mesir?Bumi mesir?Then compare Universiti Al-Azhar As-Syarif dgn UIA..ehm..berapa ramai para Ulama yang dilahirkan dr Uia? 10 org?100 org?atau 1000 org?Saudara,,kehebatan Al-Azhar tak usah dipertikaikan..pusat Ilmu pada zaman hari ini tak usahlah di bandingkan dengan Universiti yang di namakan ISLAM dek wajib belajar bahasa Arab nya,,yang di pelopor oleh para wahabi,ops terlupa pula Aminah Wadud,,dengarnya pernah lecture di Universiti Islam ini..
    Akhir kata,maaf terlanjur bicara,terkasar bahasa..
    salam takzim..
    Muhammad Sholiheen Osman.
    B.A Hons Pengkhususan Al-Quran Dan Qiraat,
    Universiti Al-Azhar As-Syarif.
    Mesir..
    hannansofia said...
    Assalamualaikum..
    Artikel yang baik,tapi tidak tepat dan hanya berdasarkan cakap2 mulut,dengar2 dan tidak berdasarkan fakta sebenar..mengenai pengharaman di dalam khutbah,faham semuakah khutbah dalam bahasa Arab?betulkah Haram menyentuh mengenai Gaza?ehmm untuk pengetahuan saudara,ramai saudara2 islam kita dari bumi para anbiya' ini yang syahid di Palastin..bandingkan dengan rakyat malaysia,,ade ke?boikot di Mesir hingga melingkupkan Mc Donald,coke dan banyak lagi..setiap rakyat kenal apakah barang Boikot dan sebaliknya,,saudara,bumi mesir di gelar ardhu kinanah,,kerana di perut buminya terdapat jasad para rasul,nabi,auliya',sahabat2 rasulullah s.a.w,ulama2 dan para2 solihin..siapakah yang menjadi sekutu Amarika?seluruh rakyat Mesir?Bumi mesir?Then compare Universiti Al-Azhar As-Syarif dgn UIA..ehm..berapa ramai para Ulama yang dilahirkan dr Uia? 10 org?100 org?atau 1000 org?Saudara,,kehebatan Al-Azhar tak usah dipertikaikan..pusat Ilmu pada zaman hari ini tak usahlah di bandingkan dengan Universiti yang di namakan ISLAM dek wajib belajar bahasa Arab nya,,yang di pelopor oleh para wahabi,ops terlupa pula Aminah Wadud,,dengarnya pernah lecture di Universiti Islam ini..
    Akhir kata,maaf terlanjur bicara,terkasar bahasa..
    salam takzim..
    Muhammad Sholiheen Osman.
    B.A Hons Pengkhususan Al-Quran Dan Qiraat,
    Universiti Al-Azhar As-Syarif.
    Mesir..
    tembakau said...
    bnr tu..
    tp kt mesir x cm tu..
    rkyt2 nye tetap mnyokong palestin..
    jgn sbb segelintir kita salah kan seluruh mesir..
    trskn pejuangn anda..
    bgs bolg ni..
    kami sntsa mnyokong anda..
    salam..
    tembakau said...
    bnr tu..
    tp kt mesir x cm tu..
    rkyt2 nye tetap mnyokong palestin..
    jgn sbb segelintir kita salah kan seluruh mesir..
    trskn pejuangn anda..
    bgs bolg ni..
    kami sntsa mnyokong anda..
    salam..
    tembakau said...
    This comment has been removed by the author.
    Qutuz's Legacy said...
    salam.. sye sebenarnya tak pernah m'baca di blog ini.. tp ade org bg link suh sye komen.. oklah.. sye faham..

    firstly.. bagus artikel penulis ni. cuma sikap pukul rata yg dilakukan penulis terhadap Mesir dan al Azhar secara tidak langsung.. memperlihatkan kekurangan maklumat penulis ttg isu sebenar..

    m'burukkan al Azhar (bukan tujuan islah) adalah perkara yg sgt disukai gerakan2 missionari, kristianisasi, orientalis.. yg berusaha utk menjahanamkan jami'ah ini di mata dunia.. itu kte lecturer kami, Dr. Bakar Zaku Iwadh.. yg jge merupakan anggota 'Ikhwan'.

    kte perlu ada byk rujukan yg bleh dipercayai ttg isu ni.. cam web islamonline or ikhwanonline b'bahasa Arab.. bcelah dan baruleh buat ulasan yg tidak bersikap pukul rata..

    apapun.. teruskan menulis, dan jgn berhenti mencurahkan idea awk ni..
    Qutuz's Legacy said...
    This comment has been removed by the author.
    Qutuz's Legacy said...
    n.. tambahan, antara tentera HAMAS.. ada yg status mereka org Palestin yg belajar di al Azhar, di Mesir..

    Malah ada orang Mesir sendiri, masih muda dan belum kahwin, shahid di medan Ghazah.. tinggi betul pengorbanannya.

    Janganlah salahkan al Azhar dan Mesir, salahkanlah pemimpinnya 'Mubarak'..

    bukan org Mesir tak sokong Ikhwanul Muslimun, tp org2 Mubarak maen kotor.. dan rejim Israel sekali2 akan pastikan Mesir dan Syria TAKKAN jatuh ke tangan gerakan Islam 'Ikhwan'.. kalu jatuh, itu hari kiamat bg tentera Zionist.. bak kata Sultan Salahuddin al Ayubi, 2 formula utk menguasai al Quds ialah umat Islam perlu menguasai Mesir di Syria (Syam) terlebih dahulu...
    hannansofia said...
    Assalamualaikum..
    teruskan menulis.teguran membina yang di utarakan akan menjadi panduan..biasalah semua org ade buat silap,yang penting kita boleh terima kritikan dengan hati yang terbuka..Hidup ISUHANGAT..(aku hari2 bukak blog ni..info die mmg best2)
    Muhammad Yusri bin Mohd Zahir said...
    bismillah..moga2 kalam saya x lari dari hadaf sebenar..

    saya kerap baca artikel di isuhangat...bagi pendapat saya, artikel yang ditulis tidak lari hanya untuk mengutip pendapat rata2 manusia yang berfikir. itu bagus untuk membuatkan orang berfikir.
    =)


    untuk hannansofia..saya sokong anda..kepada penulis, sangat tidak padan jika dibandingkan azhar dengan UIA..Azhar bukan Mesir dan azhar mengeluarkan kalam di mana, setiap masjid dan setiap org wajib berdoa untuk palestin..ana hidup di bumi anbiya' ini...setiap masjid di sini mendoakan palestin dan setiap solat akan diadakan doa qunut nazilah. xkurang dari itu, sebelum solat fardhu, akan diberikan sedikit tazkirah mengenai palestin..


    kalau mahu dibandingkan mesir dan malaysia (atas sandaran kalam penulis lebih baik UIA dari Azhar), suasana di sini suasana yang membentuk diri seorang Islam kerana bukan setakat masjid memperdengarkan bacaan suci ayat quran tetapi semua kedai memperdengarkan bacaan tersbut. Toko buku boleh dikatakan 24jam membuka bacaan quran dan kedai makan juga begitu situasinya.


    Bukan untuk bandingkan UIA tetapi sumber ilmu adalah Azhar. Kalau kita xnak hntr pelajar ke Mesir, siapa yang nak perbetulkan pendapat dan fahaman songsang yang dibawa masuk ke UIA seperti sisters in islam melainkan pelajar yang mendapat asuhan Al-Azhar?..

    kadang2 kalam kita hanya bergandung pada orang dan kemudian, kita membuat onar dengan kalam tersebut. Selidik dan fahami sebelum membuat penilaian.

    Bagi sana bagus untuk mencungkil pendapat tetapi isu ini melibatkan aqidah dan fahaman..lebih baik rasanya kita berhati2 dalam menulis...

    akuandnasihat.blogspot.com
    azurri87 said...
    subhanallah..sejarah dlm hdup sye adeny perbandingan azhar n mesir dgn bende laen..jgn krn 1 keburukan..kebaikan y lain kite lupekan..kan3..iskh3..trok3..
    tp xpe..name pn manusie..mesti ad silap kan..mane y baek..kite amik..y xbtol..kite elokkan..
    bagus author blog ni..truskan usehe..tp kene ingat..kebatilan y terancang boleh mngalahkan kebaikan y xterancang..allahu sahhilu alaikh..
    Zaki Idris said...
    Salam.maaf la sya nk mencelah.knp ada post kata lbh baik hntr kat uia dari azhar?Al-azhar tiada kene mengena dgn pemimpin2 mesir.adakah perlu kita seolah mengata azhar itu sekongkol dgn kerajaan mesir..dan perlu ke kita mengata pembelajaran UIA lbh baek dari Azhar?sye rakyat malaysia dan berbangga dgn adanya UIA,t sye juga org islam yg bangga adanya azhar yg lahirkan banyak shikhuna yg kita sdia maklum.

Post a Comment




 

Original Blogger Template | Modified by Blogger Whore | Distributed by eBlog Templates