Ustaz Zaharuddin:ISTILAH-ISTILAH BAHAN SYUBHAH & HARAM (hanya sebahagian)
Posted by Admin at 10:20 AMISTILAH-ISTILAH BAHAN SYUBHAH & HARAM (hanya sebahagian)
wBaBi : pig, pork, ham, bacon, lard, hog, porcine, bristle (berus cat)
Perhatian: Berus makanan – untuk menyapu ayam, apam balik, kuih-muih, kek dsbg.
- gunakan berus berasaskan tumbuhan atau sintetik (plastik).
wShortening (lelemak) – Vegetable @ Animal?
wCollagen (protein apa?)
wMono/Di-glycerides (sejenis lemak/minyak – halal jika tumbuhan)
wGlyceryn/glycerol (sejenis lemak/minyak- halal jika tumbuhan)
wFatty acids (haiwan atau tumbuhan?)
wRennet/renin (enzim pengental susu - sumber sembelihan?)
wLanolin (lemak kambing)
w Tallow (lemak lembu)
wGlycine, Leucine (asid amino)
wEnzyme (pastikan sumber)
wGum base (diragui mengandungi gelatine)
wSpermaceti
wWine vinegar atau spirit vinegar (cuka arak)
wL-cystine (asid amino – drp rambut atau bulu)
wSperm oil
Ü Nota: semua jenis lemak/minyak boleh jadi dr haiwan atau tumbuhan – pastikan sumbernya…
Kod makanan haram
• E441 – gelatine
• E542 – serbuk tulang, haram jika dpd babi (digunakan dalam ubat gigi dan pembuatan alat pinggan mangkuk jenis 'porcelain')
Berhati-hati Restoran HINDU berimej mamak!!
Taj Curry House (seksyen 14, PJ)
The Lotus
Nasi Kandar Penang (cawangan Lotus)
Restoran Selera Kampung (cawangan Lotus)
Dan banyak lagi restoran-restoran lain.
Untuk mengetahuinya, kenalpasti siapakah 'tuan kedainya', bukan dengan hanya melihat pekerjanya. Dan perhatikan sama ada dijual 'daging lembu' dalam masakan atau lauk pauknya (hindu tidak makan lembu dan tidak boleh jual lembu).
Wallahua'lam.
Sila buat salinan dan sebarkan…terima kasih.