Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini marilah
berhenti memakan ayam daging yang dijual
dipasar-pasar. Sebab-sebabnya adalah seperti berikut


1. Kajian menunjukkan bahawa 92 peratus penternak
ayam daging di Malaysia terdiri dari bangsa asing
yang bukan beragama Islam. Mereka ini secara
suka-suka akan menaikkan harga ayam tanpa
menghiraukan harga siling yang telah ditetapkan oleh
kerajaan. Alasan mereka ialah harga makanan ayam
telah naik dengan mendadak. Selalunya apabila
makanan ayam naik 10% , harga ayam dipasaran akan
dinaikkan sebanyak 30%.

2. Kajian juga menunjukkan bahawa 100 peratus
pengeluar anak ayam adalah terdiri dari bukan Islam.
Mereka juga akan suka-suka menaikkan harga anak ayam
tanpa sebarang sebab.

3. Kajian juga jelas menunjukkan bahawa 100
peratus pengeluar makanan ayam adalah terdiri dari
bukan Islam. Pengeluar makananlah yang selalu
disalahkan bila harga ayam dipasaran naik. Memang
mereka bersalah kerana bersubahat dan berkomplot
dengan penternak ayam dan pengeluar anak ayam untuk
menaikkan harga terutama apabila umat Islam akan
berpuasa dan juga semasa menyambut hari raya.

4. Semua orang tahu bahawa 100 peratus penjual
ayam bahagian makanan halal dipasar adalah terdiri
dari orang Melayu yang untungnya sangat rendah
kerana tersepit diantara kenaikan harga dari
pembekal dan kawalan harga dari kerajaan. Mereka ini
boleh berhenti menjual ayam dan menjual daging
sekiranya bangsa sendiri tidak lagi makan ayam.

5. Ayam daging yang kita beli dipasar bukan lagi
ayam yang sebenarnya. Ianya adalah sejenis
modifikasi bahan makanan. Ayam-ayam moden hari ini
kelihatan semuanya memakai baju yang sama. Mereka
didudukkan di dalam bilik yang sempit dan diberi
makan mengikut peraturan. Ayam-ayam ini juga diberi
pelbagai jenis pil dan hormon agar ianya
‘kelihatan? subur dan menarik apabila ianya telah
disembelih untuk dijual di pasar. Ayam-ayam ini juga
tidak pernah mengotorkan kaki mencakar tanah mencari
cacing. Badan ayam-ayam ini tidak pernah dipanah
oleh cahaya matahari. Bayangkan dalam masa 40 hari
dari sebiji telor yang menetas dengan kuasa eletrik,
ianya siap sedia untuk dihidangkan ke meja makan.

6. Ramai penternak ayam masih menggunakan sejenis
antibiotik yang mempunyai kesan karsinogenik
(penyebab barah) dan boleh merosakkan sistem saraf
pusat. Nitrofuran, satu kelas drug yang amat toksik
digunakan untuk mengawal penyakit yang menyerang
ayam ternakan. Seorang doktor haiwan di Johor,
mendapati rintangan terhadap antibiotik tersebut
telah wujud dalam sekumpulan ayam ternak yang
dirawatnya.

7. Mereka yang kerap memakan daging ayam kini
perlu lebih berhati-hati berikutan kadar hormon
yang tinggi pada haiwan itu boleh mengakibatkan
pelbagai komplikasi kesihatan.
Pensyarah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi
MARA (UiTM), Dr. Mohd Zulkefeli Md. Jusoh berkata,
kekerapan memakan ayam khususnya daripada jenis
'ayam daging' akan membawa kepada ketidakseimbangan
hormon dalam tubuh.

Lebih membimbangkan lagi katanya, dalam tempoh
jangka panjang, mereka yang kerap memakannya
menghadapi risiko penyakit kanser.

"Secara amnya, tubuh kita memang mempunyai sistem
kawalan bahan-bahan asing. tetapi ia hanya berfungsi
untuk tindak balas jangka pendek sahaja dan tidak
dapat menentukan apa yang akan berlaku selepas itu,"
katanya.

Menurut Mohd Zulkefeli, kulit ayam juga boleh
mendatangkan kemudaratan kerana ia banyak terdedah
kepada pelbagai bahan kimia yang beracun.

Justeru, beliau mengingatkan orang ramai supaya
memastikan bahagian itu ketika membeli ayam daging
di pasar.

Beliau bagaimanapun tidak menggalakkan orang ramai
memakan kulit ayam kerana mengandungi kolesterol
yang tinggi dan berpotensi menyumbang kepada
penyakit jantung.

Perkara sama turut dibangkitkan oleh pakar
pemakanan daripada Jabatan Pemakanan dan Dietetik,
Fakulti Perubatan dan sains Kesihatan, Universiti
Putra Malaysia (UPM).

Pakar tersebut yang enggan dikenali berkata,
pembesaran ayam daging yang bergantung kepada tindak
balas hormon memudaratkan sistem pertahanan badan
manusia yang memakannya.

"Hormon yang terkumpul dalam badan manusia itu
boleh menjadi punca kepada penyakit sekiranya sistem
pertahanan badan gagal meneutralkannya (hormon)
dalam tempoh singkat."

"Apabila bahan-bahan yang tidak biasa diproses ini
gagal disintesis dan dipecahkan, ia boleh memberikan
kesan apabila tua kelak," katanya ketika dihubungi
Utusan Malaysia hari ini.

Tambahnya, selain hormon, ayam daging juga
mempunyai kadar kolesterol yang tinggi berbanding
makanan lain dalam kumpulan makanan berprotein.

Keadaan ini meningkatkan lagi risiko didatangi
penyakit-penyakit seperti penyakit jantung, diabetes
dan masalah kegemukan.

"satu perkara yang perlu disedari adalah ayam
daging membesar secara tidak normal. Justeru, adalah
dikhuatiri ia juga boleh menjadi penyebab kepada
penyakit-penyakit baru yang tidak pernah wujud
sebelum ini," ujarnya.

Saya menyeru anda semua supaya berhenti membeli
ayam daging dipasaran yang telah diubahsuai susunan
genetik nya, dikawal harganya oleh golongan
kapitalis, diracuni serta telah menjalani food
programming secara kaedah yahudi yang sangat memberi
kesan kepada pertumbuhan minda, boleh menyebabkan
mati pucuk serta mandul dan juga menjadi punca utama
kepada kanser rahim serta kanser payudara.

MARI KITA BERHENTI MAKAN AYAM DAGING DEMI MASA
DEPAN BANGSA DAN AGAMA.

SEBARKAN EMAIL INI KEPADA RAKAN-RAKAN ANDA ....
DALAM MASA TAK SAMPAI SATU MINGGU ANDA AKAN MELIHAT
HARGA AYAM AKAN TURUN MENDADAK.

JOM BERTINDAK ... DAN KITA LIHAT HASILNYA NANTI

1 Comment:

  1. bob said...
    x boleh la .. sebab .. ako jual ayam percik ... ayam tu .. cari rezeki ....

Post a Comment




 

Original Blogger Template | Modified by Blogger Whore | Distributed by eBlog Templates