Tanda-tanda kita dah tua

Kesinambungan dari post kalau-korang-lahir-pada-tahun-1973-1984

Untuk bacaan pada masa lapang...enjoy...sure korang teringat balik zaman2 skolah dulu...

tanda-tanda korang dah otai...

kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, Transformers, Thundercats,Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.


Korang mesti ingat twiki kan? bee debe debe deeep


berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan . mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat sekolah...

Ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.

Ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

Cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan... kan ?

Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin.

Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang popular utk meluangkan masa dgn family. ni for those yg dok KL laa

Kasut, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz.Ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...Warrior,ada yang suka stoking tebal laaa...

Internet? email? mendalah ape tu?
CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je.

Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. Tak dilupakan, 'Ti Kam'.

Bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

Tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...

Lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

Lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...

Permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', kejar2 duduk...

Kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

Lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.

Bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...

Bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam .

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan diorg skarang tak reti nak

switch on TV kalau xde remote control.
dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa laptop dan handphone...

Hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:


1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace email ni, korang akan terpikir utk forwardkan dkt member2 lame korg. Sure diorg suke punye laa...hehehe

Yaa, kite pun dah semakin tua!!



Teringat zaman2 dulu kan ?

11 Comments:

  1. ADMIN said...
    100% tepat.. :)
    citraterindah said...
    betul sgt2
    fauzan said...
    huhu. teringat masa main galah panjang, konda kondi, getah dan guli time rehat sekolah darjah 5...
    smart-n said...
    alhamdulillah aku belum tua. masih ada masa untuk bertaubat
    zairi said...
    banyak sangat kenangan masa lalu untuk di flash back kan.paling aku ingat, kalau beli susu coklat 30sen tu, mesti nak gambar kartun kotak tu lain2. padahal sama jek rasa nya. lepas abis sedut, kat plastik sampah jugak pegi nya. bukan nak kumpul kan pun. hahaha...
    therocque said...
    jgn lupa cite cumi dan ciki, berjaya menaikkan nama wazata zain sbg idola kanak2 masa tu, hehehehehe...
    Abu Husna said...
    Memang aku terkenang...hehehe inga pilak korang...aku ingat2 lupa dah.cuma nak buat pembetulan.Bukan yang lahir 1973-1984 aje yg alami camtu. Sepatutnya 1970-1984.Aku lahir 1972, aku pun alami semua tu, termasuk abg aku (1970) hehehe ingat tak cerite Daktari!! hahaha
    hasrina said...
    hahah...aku suke bli telor keras warne warni tu..20 sen je beb.ade r aku bli sampai 20 bijik!!balik uma kene ceramah ngan mak aku!!^_^paling aku jeles tengok budak RMT keluar awal..da la aku tengah lapo time tu!!kenangan beb!!:D
    Akh.Zul said...
    paling best bila waktu rehat dpt mandi sungai.dpt rembt ayam kampung tk wt bbq dlm hutn.hakhakhak.escape dr skolh ptg smata2 nk tgk kesatria baja hitam.
    arek said...
    main senapang kayu ngan senapang buluh peluru pkai ketas basah plg beshh..
    Khairulnizam said...
    best

Post a Comment




 

Original Blogger Template | Modified by Blogger Whore | Distributed by eBlog Templates