Sumber: otai invesment

Pagi tadi saya menerima ‘brochure’ dari sebuah bank terkemuka tempatan yang menawarkan skim pembiayaan bagi melabur dalam sebuah dana Amanah Saham berharga tetap.

Tambah menarik, skim pembiayaan tersebut menawarkan perlindungan insurans bagi baki pinjaman yang belum dijelaskan. Mereka mengatakannya sebagai ‘sambil menyelam minum air’. Nampak bagus!.

Bagaimana pun saya ingin bertanya, dalam air yang bagaimanakah kita menyelam dan apakah jenis air yang kita diberi minum? Kalau air Zam-Zam teringin juga!!

Berbalik kepada pembiayaan tersebut. Pembayaran balik bulanan berdasarkan KPA -0.10% (6.65% dengan KPA semasa 6.75%).

Adakah KPA -0.10% berterusan sehingga tempoh (tahun) pembiayaan tamat ? Berdasarkan pengamatan saya terhadap pakej sebelum ini, bank yang sama mengenakan KPA +0.1% pada setiap tahun sehingga tamat tempoh pembayaran balik.

Wajarkah kita meminjam bagi tujuan melabur dalam Amanah Saham? Tiada jawapan yang tepat. Ianya bergantung kepada diri sendiri. Apakah yang kita mahu? Apakah objektif kita melabur? Siapakah kita sebagai pelabur?

Minima pembiayaan yang ditawarkan ialah RM 30,000 dan maksima RM 200,000.00. Tempoh bayaran balik ialah dari 5 tahun hingga ke 20 tahun.

Saya ingin mengambil contoh pembiayaan berjumlah RM 50,000.00 dan bayaran balik selama 20 tahun:

Jumlah pinjaman : RM 50,000.00
Tempoh bayaran balik : 20 tahun (240 bulan)
Bayaran balik sebulan : RM 377.22
Jumlah bayaran balik : RM 90,532.80 (240 bulan)

Berapakah nilai pelaburan anda pada tahun ke 20?

Saya mengandaikan dana Amanah Saham tersebut memberikan purata pulangan sebanyak 10% (compounded interest) :

Maka nilai pelaburan RM 50,000.00 : RM 336,375.00 ( 10 % setahun )
Bayaran balik (RM 377.22 @240 bulan) : RM 90,532.80
Keuntungan bersih : RM 245,842.20

Berapakah keuntungannya jika kita melabur dalam Amanah Saham tanpa meminjam?

Berdasarkan kepada bayaran balik di atas iaitu RM 377.22 dan purata pulangan 10% setahun;

Jumlah pelaburan setiap bulan : RM 377.22
Tempoh pelaburan : 20 tahun (240 bulan)
Jumlah pelaburan (pokok) : RM 90,532.20 (240 bulan)
Nilai pelaburan pada tahun ke 20: RM 273,102.27( purata 10% setahun )

Perbezaan:

Nilai pelaburan bulanan : RM 273,102.27 (RM 377.22 sebulan/240 bulan)
Nilai pelaburan RM 50,000 : RM 245,842.20 (tolak bayaran balik pinjaman)

Beza : RM 27,260.07

Mana satukah untung? Melabur melalui pinjaman atau melabur secara tetap setiap bulan?

Lihat kepada diri kita. Kemampuan kita. Disiplin diri kita.

Jika kita boleh membuat bayaran balik RM 377.22 setiap bulan selama 240 kali ke dalam akaun bayaran balik pinjaman bank tidakkah lebih baik kita masukkan terus RM 377.22 ke dalam akaun pelaburan Amanah Saham kita?

Tidak perlu bersusah payah. Masih bank yang sama. Masih kaunter bank yang sama. Tetap 240 kali kita pergi ke bank yang sama.

CUMA: masukkan dalam akaun Amanah Saham BUKAN akaun bayaran balik pinjaman.

Tidakkah anda mahu untung RM 27,260.07 hanya dengan menyimpan duit melalui penggunaan slip yang berlainan? Daripada slip bayaran pinjaman kepada slip pelaburan tambahan. Kedua-dua slip ini ada didepan anda bila anda berada di bank. Pilihlah!!

Tiada modal diperlukan. Slip bayaran pinjaman disediakan. Slip penambahan pelaburan pun disediakan. Malah pen pun disediakan oleh pihak bank !!

CUMA: Gunakan kebijaksanaan anda!!!. Berfikir tidak dikenakan bayaran.
Percuma.

UNTUNG: RM 27,260.07 !!!


Lebih info : Sistem Manipulasi Kewangan Malaysia

3 Comments:

  1. puterianggun said...
    nilai pelaburan RM336,375 tu mcm mne nk kire?
    acid_db said...
    actually dah kire salah ni...xleh kire macam tu utk simpanan bulan2...purata dividen tahunan yg pnb bg base on purata tahunan...if masuk bln2, xsame dividen kite dpn yg skali gedebuk rm50k loan yg bank trus masukkn. mmg kite direct je dpt purata 10% tiap2 tahun...yg simpan bulanan mmg dpt jgk 10% but purata je dikira dr bln yg kite simpan...so,dividen kurengs...kalau ade duit lebih,skrg better masuk dlm asb loan...utk pinjaman 50k skrg bulan2 hanye rm285!!!instead of rm377...
    ida_fae said...
    betul kata acid_db tu, mana bole sama kalau untuk sensiri bulan-bulan. Kalau buat pinjaman, dividen dikira gedebuk RM50k untuk tiap-tiap tahun and plus dividen atas dividen yang tak diusik (kalau tak keluarkan dividen yang dapat). So kalau buat pinjaman, memang lagi untung berbanding simpan sendiri.

Post a Comment




 

Original Blogger Template | Modified by Blogger Whore | Distributed by eBlog Templates